R1 Clinic by Raluca Harnagea

Ce sunt tumorile cutanate benigne?

O tumoare de piele necanceroasă (benignă) este o zonă de creștere sau anormală a pielii care nu se răspândește (metastazează) în alte părți ale corpului. Tumorile non-canceroase nu pun de obicei viața în pericol. 

Există multe tipuri de tumori ale pielii necanceroase, inclusiv următoarele:

1. Dermatofibrom

Dermatofibroamele sunt papule ferme sau plăci cu o culoare roșie închisă până la maro. De obicei, se dezvoltă pe zonele expuse ale pielii, cum ar fi picioarele, brațele și spatele. Dermatofibroamele nu se dezvoltă în cancer.

Dermatofibroamele se dezvoltă atunci când celulele în exces se adună în cel mai gros strat al pielii, care se numește derm. Se întâmplă adesea din cauza unor răni minore ale pielii, cum ar fi traumatisme sau leziuni, mușcături de insecte sau aşchii.

Dermatofibroamele pot fi îndepărtate chirurgical dacă devin dureroase sau provoacă mâncărimi.

2. Chist dermoid

Un chist este un buzunar închis de țesut care conține lichid sau resturi. Chisturile se pot forma oriunde pe corp. Acestea see poate dezvolta din cauza unei glande uleioase înfundate sau a foliculului de păr.

Chisturile se simt ca niște vezicule moi când sunt aproape de suprafața pielii, dar se pot simți ca niște bulgări tari atunci când se dezvoltă mai adânc sub piele.

Tipurile de chist sunt:

  • chisturile ganglionare sunt frecvente pe încheieturi și mâini
  • chisturile sinoviale se dezvoltă pe coloana vertebrală
  • chisturile pilare apar pe scalp
  • chisturile mucoase se pot forma pe picioare, degete sau în interiorul gurii

Chisturile dermoide pot fi îndepărtate chirurgical din motive cosmetice.

3. Lipomul

Lipomul este o formațiune tumorală care se dezvoltă chiar sub piele și are aspect palid sau incolor. Lipomul se simte de obicei moale și este ușor de mutat. Este mai frecvent la femei și tinde să apară pe antebrațe, trunchi și spatele gâtului.

De obicei, medicii nu le îndepărtează decât dacă sunt dureroase, deranjante sau interferează cu capacitatea unei persoane de a funcționa normal. Opțiunile de tratament pentru lipoame sunt liposucția, drenaj, injecții cu steroizi sau excizie chirurgicală.

4. Alunițe (nevi)

Majoritatea oamenilor au câteva alunițe. Ele pot fi ridicate sau plate și pot fi găsite oriunde pe corp. Sunt de culoarea maro închis sau negre, dar unele sunt de culoarea pielii sau gălbui. Alunițele se pot schimba în timp și răspund adesea la schimbările hormonale.

Persoanele care au multe alunițe au adesea antecedente familiale de nevi atipici și ar putea avea antecedente familiale de melanom. Astfel de persoane au un risc crescut de melanom și merită o evaluare dermatologică regulată.

Dacă există caracteristici anormale ale aluniței, cum ar fi o margine neuniformă, culori neobișnuite sau sângerare, poate însemna că este vorba de cancer de piele melanom. O biopsie se poate face pentru a verifica cancerul.

5. Etichetă de piele

O etichetă de piele este o creștere mică, moale, care are de obicei aceeași culoare cu pielea. Etichetele cutanate sunt foarte frecvente și apar adesea la adulții de vârstă mijlocie și în vârstă. Se găsesc adesea pe gât, axile sau inghinal.

Dacă etichetele de piele sunt iritate sau persoana dorește să le îndepărteze din motive cosmetice, tratamentul poate include congelarea etichetelor cu azot lichid, electrodesicare sau intervenție chirurgicală prin tăierea lor.

6. Keratoza seboreică

Keratoza seboreică este o creștere în relief roz, roșu, cafeniu, maro închis sau negru, cu aspect ceros sau gras. Keratozele seboreice tind să arate ca negii și pot avea dimensiuni diferite. Ele pot fi găsite oriunde pe piele, dar adesea pe față, umeri, piept și spate. Ele sunt cele mai frecvente la adulții de vârstă mijlocie și în vârstă.

Dacă petele sunt iritate sau persoana dorește îndepărtarea lor din motive cosmetice, tratamentul poate include înghețarea zonei cu azot lichid sau intervenție chirurgicală.

7. Keratoacantomul

Keratoacantomul este o tumoare de cancer de piele de grad scăzut sau cu creștere lentă, care arată ca o cupolă sau crater minuscul. Acesta tinde să apară pe față, antebraț sau dosul mâinii. De obicei dispare după câteva luni, dar poate lăsa cicatrici.

Tratamentul include de obicei o biopsie a pielii pentru a exclude cancerul de piele. Un alt tratament poate include îndepărtarea chirurgicală sau injecțiile cu corticosteroizi sau fluorouracil.

Dacă sunteți îngrijorați de aspectului unei tumori cutanate benigne ar trebui să consultați un medic dermatolog pentru un diagnostic.

Tumori cutanate benigne
0
    0
    Coșul tău
    Coșul este golÎnapoi în shop