R1 Clinic by Raluca Harnagea

Îngrijirea dermatologică pediatrică se concentrează pe afecțiunile pielii care afectează sugari, copii și adolescenți. Orice erupție cutanată, iritație, arsură sau altă problemă a pielii la nivel de suprafață se află în practica lor, precum și probleme legate de păr și unghii.

Dacă copilul dumneavoastră are o afecțiune a pielii, cum ar fi semn de naștere, eczemă, negi sau psoriazis, un dermatolog pediatru are experiența și calificările necesare pentru a vă trata copilul. Copiii nu pot spune întotdeauna ceea ce îi deranjează și nu pot răspunde întotdeauna la întrebări medicale.

Medicul dermatolog pediatru știe să examineze și să trateze copiii într-un mod care să îi liniștească, folosind echipamente medicale concepute pentru copii. Cu pregătirea și experiența lui specializată, medicul dermatolog pediatru știe ce este creșterea și dezvoltarea normală la un copil și când să-și facă griji. Este expert în diagnosticarea și gestionarea corectă a bolilor de piele din copilărie, inclusiv în gestionarea adecvată a medicamentelor pediatrice. Dacă medicul pediatru sugerează copilului dumneavoastră să meargă la un dermatolog pediatru, puteți fi siguri că copilul dumneavoastră va primi cea mai bună îngrijire medicală posibilă.

Cum decurge o vizită la medicul dermatolog pediatru?

Când vă duceți pentru prima dată copilul la un dermatolog pediatru, asigurați-vă că aduceți și istoricul medical. Medicul dermatologul pediatru va trebui să înțeleagă bine istoricul medical al copilului dumneavoastră înainte de a diagnostica orice afecțiune sau de a prescrie medicamente.

  1. Dermatologul pediatru va face apoi un examen fizic. Examenul în sine va varia în funcție de problemele pe care le are copilul dumneavoastră. Ar putea implica un test de sânge sau de urină, biopsie de piele sau doar o serie de întrebări. Din acest motiv, cel mai bine este ca copilul dumneavoastră să poarte haine largi, confortabile.
  2. După o examinare, dermatologul pediatru poate prescrie un tratament, cum ar fi o cremă, schimbarea dietei etc. În funcție de tratament, poate fi necesar să reveniți la cabinet pentru o procedură suplimentară.
  3. Deoarece un medic dermatolog pediatru este specializat în medicina copiilor, cabinetele și echipamentele lor sunt concepute pentru copii.

Afectiuni dermatologice frecvente la copii

Sugarii sunt predispuși să dezvolte mai multe probleme ale pielii în primele luni de viață. Nou-născuții au pielea mai sensibilă decât adulții, ceea ce îi fac vulnerabili la iritanți ai pielii și factorii declanșatori ai mediului.

Acestea sunt câteva dintre afecțiunile pe care le tratăm:

Simptomele pot varia:

  1. Sugarii mai mici de 1 an au de obicei erupție cutanată cu eczemă pe obraji, frunte sau scalp. Se poate extinde la genunchi, coate și trunchi (dar de obicei nu în zona scutecului).
  2. Copiii și adolescenții mai mari au de obicei erupție în zona coatelor, în spatele genunchilor, pe gât sau pe interiorul încheieturilor și gleznelor. Pielea lor este adesea mai solzoasă și mai uscată decât atunci când a început eczema.

2. Verucile cutanate

Verucile cutanate sunt excrescențe mici, granuloase ale pielii care apar cel mai adesea pe dosul mâinilor, pe degete, pe pielea din jurul unghiilor și pe picioare. Aceste veruci (negi) se simt aspri la atingere, ca niște umflături dure. Dimensiunea lor este ca a unui bob de mazăre. Aceste excrescențe mici, necanceroase apar atunci când pielea este infectată cu HPV (virusul papiloma uman). Deoarece sistemul imunitar al fiecărei persoane răspunde diferit la virus, nu toți cei care intră în contact cu HPV vor avea un neg.

3. Dermatita de scutec

Indiferent de cât de atent ai fi, micuțul tău va avea probabil dermatită de scutec la un moment dat. Majoritatea bebelușilor o fac. Erupția de scutec este o afecțiune comună care face ca pielea bebelușului să fie dureroasă, roșie, solzoasă și sensibilă. Erupția de scutec poate alarma părinții și enerva bebelușii. Dar, de obicei, se tratează cu tratamente simple la domiciliu, cum ar fi schimbarea mai frecventă a scutecelor și folosirea unor creme și unguente, recomandate de medicul dermatolog pediatru.

4. Iritații provocate de căldură

Când temperaturile sunt ridicate, există un risc mai mare de erupție cutanată la copiii care sunt foarte activi, îmbrăcați prea gros pentru vreme sau poartă haine care nu permit pielii să respire. Acestea pot crește cantitatea de transpirație pe pielea unui copil, ceea ce crește șansa de apariție a unei erupții cutanate de căldură. O erupție cutanată de căldură poate arăta ca niște umflături mici înconjurate de piele roșie. Unele forme de erupție cutanată termică pot provoca mâncărimi sau pot provoca o senzație de înțepătură, dar de obicei nu este dureroasă. La sugari, erupția se dezvoltă de obicei pe gât, axile, pliurile cotului și inghinal. La copiii mai mari, poate apărea și pe piept sau pe spate.

5. Dermatita de contact

Dermatita de contact este o reacție fiziologică care apare după ce pielea intră în contact cu anumite substanțe.

Substanțele pot fi:

  1. Iritanți – aceștia provoacă iritații și inflamații directe ale pielii. Sunt cea mai frecventă cauză a dermatitei de contact.
  2. Alergeni – aceștia determină sistemul imunitar al organismului să aibă o reacție alergică. Corpul eliberează substanțe chimice de apărare care provoacă simptome ale pielii. Alergenii sunt o cauză mai puțin frecventă a dermatitei de contact.

Cel mai bun tratament este identificarea și evitarea substanțelor care ar fi putut cauza dermatita alergică de contact.

6. Dermatita seboreică infantilă (cruste de lapte)

Sugarii cu dermatită seboreică au cel mai adesea o formă numită crustă de lapte, care apare pe scalp sub formă de pete solzoase și grase. De asemenea, ei pot dezvolta dermatită seboreică pe fund, unde poate fi confundată cu erupția cutanată de scutec. La adolescenți și adulți, dermatita seboreică se formează acolo unde pielea este mai grasă. Dermatita seboreică nu este contagioasă și nu este o alergie, deși unele alergii o pot imita. Un diagnostic corect, necesită o evaluare atentă de către un medic dermatolog.

7. Impetigo

Impetigo este o infecție a pielii, contagioasă care afectează în principal sugari și copii mici. De obicei, apare ca răni roșiatice pe față, în special în jurul nasului și gurii. Tratamentul cu antibiotice poate limita răspândirea infecției la alții. Țineți copiii acasă de la școală sau de la grădiniță până când nu mai sunt contagioși. Adesea, infecția pielii trece în 7 până la 10 zile dacă primesc tratament. În timp ce infecția se vindecă, spălați ușor pielea cu tifon curat și săpun antiseptic în fiecare zi.

8. Urticaria

Urticaria sunt erupții cutanate cu mâncărime, ce se manifestă prin înroșire și umflare a pielii. Aceste erupții pot semăna cu mușcăturile de țânțari de diferite dimensiuni. Acestea apar ca o reacție alergică la consumul anumitor alimente sau la administrarea anumitor medicamente. Cu toate acestea, uneori cauza poate fi necunoscută. Urticaria poate apărea pe tot corpul sau doar pe o parte a corpului.

Există două tipuri de urticarie:

  1. Urticaria acută – durează șase săptămâni sau mai puțin
  2. Urticaria cronică – durează mai mult de șase săptămâni

Cel mai bun tratament este ca copilul dumneavoastră să evite factorii declanșatori cunoscuți. Dacă urticaria a fost cauzată de un medicament, copilul dumneavoastră ar trebui să evite cu strictețe acel medicament. Medicul dermatolog al copilului poate prescrie următoarele tratamente: antihistaminice, steroizi și inhibitori de leucotriene.

9. Micoze

Micoza este o boală contagioasă cauzată de o ciupercă microscopică. Ciuperca, în funcție de tip, se înmulțește în pliurile pielii și mucoasele (cum ar fi gura de exemplu) sau chiar în unghii și păr! Semnele și simptomele micozelor cutanate variază în funcție de agentul infecțios, localizarea infecției și severitatea infecției. În general, majoritatea micozelor cutanate necesită tratament cu medicamente antifungice.

10. Boala mână – picior – gură

Este o infecție virală ușoară, contagioasă frecventă la copiii mici, cauzată de un virus numit Coxsackie. Se manifestă prin răni la nivelul gurii și o erupție cutanată pe mâini și picioare. Spălarea frecventă a mâinilor și evitarea contactului strâns cu persoanele infectate cu boala poate ajuta la reducerea riscului de infecție al copilului dumneavoastră. Adresați-vă medicului dermatolog pediatru dacă durerile la nivelul gurii sau o durere în gât împiedică copilul să bea lichide.

11. Alte probleme

Clinica R1 Aesthetic din București diagnostichează și tratează copiii și adolescenții cu afecțiuni comune ale pielii, precum și afecțiuni foarte rare.

Dermatologie copii
0
    0
    Coșul tău
    Coșul este golÎnapoi în shop