R1 Clinic by Raluca Harnagea

Ce este acneea?

Acneea este o afecțiune cronică, inflamatorie a pielii, care provoacă apariția comedoanelor (coșurilor) și a punctelor negre și albe. În unele cazuri apar și leziuni mai profunde, numite chisturi. În funcție de severitatea ei, acneea poate provoca suferință emoțională și cicatrici post acneice. Cu cât începeți mai devreme tratamentul, cu atât este mai mic riscul de astfel de probleme. Acneea este mai frecventă în rândul adolescenților, deși afectează oameni de toate vârstele. Acneea apare de obicei pe față, frunte, piept, partea superioară a spatelui, brațe și umeri, deoarece aceste zone ale pielii au cele mai multe glande uleioase (sebacee).

Ce cauzează acneea?

Acneea apare atunci când porii pielii sunt blocați cu sebum, celule moarte sau bacterii. Aceste probleme contribuie la dezvoltarea coșurilor și punctelor negre. Acneea este în mare parte o afecțiune hormonală care este determinată de hormonii androgeni, care devin de obicei activi în timpul adolescenței și adulților tineri. Sensibilitatea la acești hormoni combinată cu bacteriile de pe suprafață pielii și acizii grași din glandele sebacee poate duce la acnee.

Anumite lucruri pot provoca acnee sau o pot agrava:

  • Nivelurile hormonale fluctuante în timpul menstruației la femei
  • Poluarea aerului și anumite condiții meteorologice, în special umiditatea ridicată
  • Folosind produse cosmetice pe bază de uleiuri, neadecvate tipului de piele
  • Unele alimente provoacă acnee
  • Stresul, care crește hormonul cortizol, poate provoca, de asemenea, apariția acneei
  • Unele medicamente
  • Genetica

8 pași care vă vor ajuta să preveniți apariția acneei

  1. Spălați-vă corect fața, de două ori pe zi cu un gel de curățare blând
  2. Aplicați zilnic o cremă hidratantă
  3. Folosiți produse de îngrijire în funcție de tipul de ten
  4. Încercați să nu vă atingeți fața dacă aveți mâinile murdare
  5. Beți suficientă apă și aveți grijă la alimentație
  6. Demachiați-vă în fiecare seară
  7. Ar trebui să rezistați tentației de a sparge coșurile acasă
  8. Limitați pe cât de mult posibil expunerea la soare, deoarece soarele deshidratează pielea, ceea ce, în timp, face ca aceasta să producă mai mult ulei și să blocheze porii.

Când să vezi un medic dermatolog?

Ar trebui să consultați un medic dermatolog specializat în afecțiuni ale pielii, dacă aveți acnee moderată sau severă sau dezvoltați noduli sau chisturi, deoarece acestea trebuie tratate corespunzător pentru a evita cicatricile. Încercați să rezistați tentației de a stoarce coşurile singuri acasă, deoarece acest lucru poate duce la cicatrici permanente. Tratamentele pot dura până la 3 luni pentru a funcționa, așa că nu vă așteptați la rezultate peste noapte, ci trebuie să aveți răbdare pentru ca tratamentul să își facă treaba.

Programează-te acum la un consult!

Acneea
0
    0
    Coșul tău
    Coșul este golÎnapoi în shop