În ce situații se utilizează testele patch?
Testul alergologic tip patch este folosit pentru a diagnostica dermatita alergică de contact, numită și eczemă alergică. Persoanele cu dermatită alergică de contact vor prezenta roșeață, mâncărime, descuamări, umflături, îngroșarea pielii atunci când intră în contact fizic cu un alergen.
Dermatita alergică de contact este deosebit de dificil de diagnosticat, deoarece nu veți avea o reacție adversă la prima atingere a substanței, deoarece corpul dumneavoastră nu este încă sensibilizat la aceasta. De asemenea, puteți dezvolta acest tip de alergie în orice moment al vieții, chiar dacă ați intrat în contact cu alergenul de un milion de ori înainte.
Câteva afecțiuni diferite pot fi confundate cu dermatita alergică de contact. Testul alergologic tip patch îl ajută pe medicul dermatolog să stabilească ce afecțiune aveți.
În timpul testării patch-urilor, cel mai bine este să:
Va trebui să evitați orice medicamente care ar putea interfera cu obținerea unei citiri exacte a simptomelor reacției alergice. Acestea includ de obicei antihistaminice, unele antidepresive, unele medicamente pentru arsuri la stomac și suplimente pe bază de plante.
Medicul dermatolog o să vă ofere o listă de medicamente de evitat în timpul consultării.
Cum se efectuează testarea patch-urilor?
Testarea cu plasture pentru alergii are loc pe parcursul a trei întâlniri.
- La prima întâlnire, medicul dermatolog va analiza istoricul medical. Este util să aduceți la această întâlnire o listă a simptomelor dumneavoastră și a oricăror alergeni suspectați, astfel încât să poată testa substanțe suplimentare dincolo de vinovații obișnuiți. După care, medicul va aplica cantități mici de alergeni (ceea ce poate provoca o reacție alergică) pe piele și va acoperi fiecare alergen cu un plasture. Scopul este de a vedea dacă alergenii vă fac pielea să reacționeze. Medicul va desena linii de grilă pe piele cu un marker negru pentru a măsura amploarea fiecărei reacții. Plasturile sunt apoi fixați pe spate cu bucăți dreptunghiulare mari de bandă hipoalergenică, astfel încât să rămână pe loc.
- A doua întâlnire va avea loc de obicei la 48 de ore după aplicarea inițială. Medicul dermatolog va scoate banda de pe spate și va ridica plasturii pentru a verifica dacă există reacții dedesubt.
- A treia programare este de obicei la 72 până la 96 de ore după aplicarea inițială a plasturii. Această programare este menită să verifice reacțiile întârziate la substanțe. Dacă pielea dumneavoastră a reacționat la oricare dintre alergeni, medicul dermatolog vă poate spune ce a cauzat reacția.
Ce precauții sunt necesare pentru această testare?
Evitați contactul cu apa, inclusiv dușul sau înotul, precum și transpirația din cauza exercițiilor fizice sau a ieșirii afară în zilele fierbinți. Dacă plasturii dumneavoastră se mută din poziția inițială, va fi imposibil ca testul să ofere rezultate concludente.
În timp ce așteptați următoarea programare la medic, trebuie să aveți mare grijă să nu perturbați plasturii sau banda de pe spate.
Cum sunt interpretate testele de patch-uri?
Reacțiile sunt clasificate pentru fiecare alergen pe un spectru astfel:
- Negativ
- Iritant
- +/- îndoielnic
- + slab pozitiv
- ++ reacție moderată
- +++ reacție puternică.
Reacții adverse la teste cu plasture
Reacțiile pozitive produc mici pete pruriginoase de eczemă. La sfârșitul testării, acestea poate fi tratate cu un steroid topic.
Pentru mulți pacienți, rezultatele testării le îmbunătățesc semnificativ viața. Odată ce știți ce cauzează dermatita alergică de contact, o puteți evita.
