R1 Clinic by Raluca Harnagea

Ce este melasma?

Melasma este o afecțiune a pielii care se prezintă ca o pigmentare facială, prin pete maro asemănătoare pistruilor. Este mai frecventă la femei decât la bărbați și, în general, apare pentru prima dată la vârsta de 20 de ani sau în timpul sarcinii.

Melasma apare cel mai frecvent pe obraji, nas, bărbie, deasupra buzei superioare și a frunții. Uneori afectează brațele, gâtul și spatele. De fapt, melasma poate afecta orice parte a pielii care este expusă la lumina soarelui fără protecție solară. De aceea, majoritatea persoanelor cu melasmă observă că simptomele lor se agravează în timpul lunilor de vară.

Care sunt tipurile de melasmă?

Există trei tipuri de melasmă și acestea au de-a face cu profunzimea pigmentului. O lampă Wood care emite lumină neagră poate fi utilizată pentru a determina adâncimea pigmentului.

Cele trei tipuri sunt:

  1. Epidermică: Melasma epidermică are o culoare maro închis, o margine bine delimitată, apare evident sub lumină neagră și uneori răspunde bine la tratament.
  2. Dermică: Melasma dermică are o culoare maro deschis sau albăstrui, o margine neclară, nu apare diferit sub lumina neagră și nu răspunde bine la tratament.
  3. Melasma mixtă: Melasma mixtă, care este cea mai comună dintre cele trei, are atât pete albăstrui, cât și maronii, prezintă un model mixt sub lumină neagră și prezintă un anumit răspuns la tratament.

Cum este diagnosticată melasma?

Diagnosticul melasmei se face printr-un examen vizual al zonei afectate de către medicul dermatolog. De asemenea, medicul poate examina pielea pacientului cu o lampă Wood pentru a vedea mai ușor gradul de pigmentare.

Lampa Wood este un tip de lumină neagră. Iluminează pielea și permite medicului să vadă cu ușurință pigmentarea și deteriorarea soarelui în comparație cu pielea normală. O lampă Wood dezvăluie daune solare pe suprafața pielii, precum și daune care sunt mai profunde și care nu sunt încă vizibile cu ochiul liber.

Foarte rar, medicul poate face o biopsie a zonei afectate pentru a confirma că este melasmă. Acest lucru se face numai dacă există o întrebare că poate fi o altă problemă a pielii.

Cum se tratează melasma? 

Pentru unele femei, melasma dispare de la sine. Acest lucru apare de obicei atunci când este cauzată de sarcină sau de pilulele contraceptive.

Există creme pe care medicul dermatolog vi le poate prescrie ca și tratament. De asemenea, ar putea prescrie steroizi topici pentru a ajuta la luminarea zonelor afectate. Dacă acestea nu funcționează, peelingurile chimice și terapia cu laser sunt opțiuni posibile. Aceste tratamente îndepărtează straturile superioare ale pielii și pot ajuta la luminarea petelor întunecate.

Pentru prevenirea reapariţiei melasmei se recomandă reducerea la minimum a expunerii directe a pielii la soare, purtarea unor pălării cu borul larg și folosirea zilnică a cremelor cu SPF, inclusiv toamna și iarna.

Melasma
0
    0
    Coșul tău
    Coșul este golÎnapoi în shop