R1 Clinic by Raluca Harnagea

Ce este urticaria?

Urticaria apare adesea ca o erupție cutanată cu mâncărime. Poate apărea pe o parte a corpului sau poate fi răspândită pe zone mari. Reacțiile alergice, substanțele chimice din anumite alimente, înțepăturile de insecte, lumina soarelui și medicamentele pot provoca urticarie. De multe ori este imposibil să afli cauza exactă.

Urticaria este de două feluri:

  1. Urticaria acută durează 6 săptămâni sau mai puțin și poate rezulta din expunerea la un alergen sau iritant, cum ar fi un aliment sau atingerea unei urzici.
  2. Urticaria cronică este o afecțiune pe termen lung. Medicii nu știu exact de ce se întâmplă, dar poate însoți o afecțiune cronică de sănătate sau o afecțiune autoimună. O persoană cu urticarie cronică poate avea urticarie timp de câteva luni sau chiar până la câțiva ani.

Diagnostic urticarie

De cele mai multe ori, un medic dermatolog poate diagnostica urticaria doar privind pielea. Pentru a afla cauza, vi se pot pune întrebări despre istoricul medical al dumneavoastră, boli recente, medicamente, expunerea la alergeni și factorii de stres zilnic. Dacă aveți urticarie cronică, medicul vă poate cere să țineți o evidență zilnică a activităților, cum ar fi ce mâncați sau beți și unde tinde să apară urticaria pe corp. Medicul va dori să efectueze teste de piele, analize de sânge și analize de urină pentru a identifica cauza urticariei.

Tratament urticarie

Cel mai bun tratament pentru urticarie este găsirea și îndepărtarea declanșatorului, dar aceasta nu este o sarcină ușoară. Antihistaminicele sunt de obicei prescrise de medicul dermatolog pentru a oferi ameliorarea simptomelor. Urticaria cronică poate fi tratată cu antihistaminice sau o combinație de medicamente. Când antihistaminicele nu oferă o ușurare, se pot prescrie steroizi orali. Pentru urticaria severă, este posibil să aveți nevoie de o injecție de epinefrină sau un medicament cu cortizon.

Cum să preveniți urticaria

Prin schimbări în stilul de viață și măsuri de precauție, puteți ajuta la prevenirea urticariei.

  • Evitați alimentele la care sunteți alergici
  • Găsiți alternative la medicamente care conțin alergeni
  • Bacteriile contagioase pot provoca apariția urticarie
  • Spălați-vă mâinile în mod regulat
  • Evitați săpunurile dure care ar putea provoca iritații
  • Evitați îmbrăcămintea strâmtă
  • Protejați-vă pielea de soare
  • Preveniți pielea uscată folosind o cremă hidratantă fără parfum de mai multe ori pe zi
  • Acoperirea zonei afectate cu o cârpă rece sau frecarea cu un cub de gheață peste ea pentru câteva minute poate ajuta la calmarea pielii și la prevenirea zgârieturilor.

Pentru ca tratamentul să fie eficient, este esențial să urmați planul de tratament recomandat de medicul dermatolog.

Urticaria
0
    0
    Coșul tău
    Coșul este golÎnapoi în shop