Ce este molluscum contagiosum?
Molluscum contagiosum este o infecție cauzată de un poxvirus (virusul molluscum contagiosum). Rezultatul infecției este de obicei o boală benignă, ușoară a pielii, caracterizată prin leziuni (creșteri) care pot apărea oriunde pe corp. Aproximativ 9 din 10 cazuri apar la copii, deși poate apărea la orice vârstă.
Care sunt simptomele molluscum contagiosum?
Dacă dvs. sau copilul dvs. intrați în contact cu virusul molluscum contagiosum, este posibil să nu observați simptome de infecție timp de până la șase luni. Perioada medie de incubație este între două și șapte săptămâni. De obicei, singurul simptom este un număr de papule (pete) mici, ferme, ridicate pe piele, cu o gropiță mică caracteristică în mijloc. Petele nu sunt dureroase, dar pot provoca mâncărimi. Petele se pot dezvolta în grupuri mici și pot fi răspândite în diferite părți ale corpului. Se găsesc oriunde pe corp, inclusiv pe față, gât, brațe, picioare, abdomen și zona genitală. Leziunile sunt rareori întâlnite pe palmele mâinilor sau pe tălpile picioarelor.
Cauzele molluscum contagiosum
Acest virus se poate răspândi prin:
- contact direct apropiat – cum ar fi atingerea pielii unei persoane infectate
- atingerea obiectelor contaminate – cum ar fi prosoape, jucării și haine
- copiii pot transmite virusul în timp ce se joacă cu alți copii
- contact sexual cu un partener afectat
Când să mergeți la medic?
Consultați un medic dermatolog dacă observați petele asociate cu molluscum contagiosum. Deoarece umflăturile cutanate cauzate de molluscum contagiosum au un aspect distinct, medicul dermatolog poate diagnostica adesea infecția doar privind zona afectată. O răzuire a pielii sau o biopsie poate confirma diagnosticul.
Tratament molluscum contagiosum
Tratamentul este de obicei recomandat doar copiilor mai mari și adulților atunci când petele sunt deosebit de inestetice și afectează calitatea vieții sau persoanelor cu sistemul imunitar slăbit. În astfel de cazuri, tratamentele care pot fi oferite sunt:
- geluri sau creme care se aplică direct pe piele
- proceduri minore, cum ar fi crioterapia (unde petele sunt îndepărtate prin înghețarea lor)
Prevenirea răspândirii molluscum contagiosum
Nu este necesar ca dvs. să stați departe de muncă sau copilul dvs. să stea departe de școală sau grădiniță sau să nu mai faci activități precum înotul dacă aveți molluscum contagiosum. Cu toate acestea, ar trebui să țineți cont de următoarele sfaturi pentru a evita răspândirea virusului la alte persoane.
Pentru a preveni răspândirea virusului:
- Spălați-vă pe mâini
- Evitați strângerea sau zgârierea petelor
- Nu împărțiți obiecte personale (prosoape, îmbrăcăminte, perii de păr sau alte obiecte personale)
- Evitați contactul sexual până când umflăturile nu sunt tratate și au dispărut complet
- Acoperiți umflăturile cu îmbrăcăminte când sunteți în preajma altora, pentru a preveni contactul direct
- Când înotați, acoperiți umflăturile cu un bandaj etanș
Dacă aveți noi leziuni de molluscum contagiosum după ce v-ați vindecat, înseamnă că ați intrat din nou în contact cu o persoană sau un obiect infectat.