Ce este herpesul genital?
Herpesul genital este o infecție frecventă cu transmitere sexuală cauzată de virusul herpes simplex (HSV). După infecția inițială, virusul rămâne latent în corpul dvs. și se poate reactiva de câteva ori pe an.
Herpesul genital poate provoca durere, mâncărime și răni în zona genitală. Dar este posibil să nu aveți semne sau simptome de herpes genital. Dacă sunteți infectat, puteți fi contagios chiar dacă nu aveți răni vizibile.
Care sunt tipurile de virusuri herpetice?
Două tipuri de infecții cu virusul herpes simplex pot provoca herpes genital:
- Tipul 1: HSV-1 cauzează formarea de herpes bucal pe buze, gingii, limbă și în interiorul gurii. HSV-1 se răspândește adesea prin contact piele pe piele, deși poate fi răspândit în zona genitală în timpul sexului oral.
- Tipul 2: HSV-2 este principala cauza a herpesului genital si poate fi transmis prin sex vaginal sau anal. HSV-2 este foarte comun și foarte contagios, indiferent dacă aveți sau nu răni deschise.
Deoarece virusul moare rapid în afara corpului, este aproape imposibil să obțineți infecția prin contactul cu toaletele, prosoapele sau alte obiecte folosite de o persoană infectată.
Protejați-vă împotriva bolilor cu transmitere sexuală
Sfaturile pentru prevenirea herpesului genital sunt aceleași cu cele pentru prevenirea altor infecții cu transmitere sexuală:
Pe scurt, puteți să:
- Limitați contactul sexual la o singură persoană.
- Folosiți sau cereți partenerului să folosească un prezervativ din latex în timpul fiecărui contact sexual.
- Evitați actul sexual dacă partenerul are un focar de herpes în zona genitală sau oriunde altundeva.
- Nu împărțiți jucării sexuale – dacă o faceți, spălați-le și puneți-le un prezervativ.
Nu există un remediu pentru herpesul genital, dar medicamentele pot ameliora simptomele și pot reduce riscul de a infecta pe alții.
Dacă aveți simptome de herpes genital, este important să consultați un medic dermatolog. Medicul poate diagnostica herpesul genital pur și simplu uitându-se la rănile care sunt prezente. De asemenea, poate să preleveze o mostră din răni și să o testeze. Dacă nu sunt prezente răni, poate fi folosit un test de sânge pentru a căuta anticorpi HSV.
